Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κέντρο Κεφαλαλγίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, φαίνεται ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στις μητέρες με ημικρανίες και στα μωρά με κολικούς (ο κολικός παρουσιάζεται στα νεογνά και χαρακτηρίζεται από δυνατό πόνο στην κοιλιά και έντονο κλάμα).

Οι ερευνητές ζήτησαν από 154 μητέρες να συμπληρώσουν ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια που σκοπό είχαν να αναγνωρίσουν τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ημικρανίες και τα μωρά με κολικούς. Παρατηρήθηκε ότι σχεδόν το 29% των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν ιστορικό ημικρανιών υπέφεραν από κολικούς, συγκριτικά με το 11% των μωρών των οποίων οι μητέρες δεν είχαν ημικρανίες. Σε πολλές περιπτώσεις απάντησαν και οι μπαμπάδες στα ερωτηματολόγια, γεγονός που επέτρεψε την εξαγωγή επιπλέον συμπερασμάτων: οι πατεράδες για το 22% των μωρών με κολικό είχαν ημικρανίες, ενώ το ίδιο ίσχυε μόνο για το 10% των μωρών που δεν είχαν κολικούς.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο κολικός ενδεχομένως να αποτελεί μια πρόδρομη μορφή εκδήλωσης της ημικρανίας. Ωστόσο, για να το τεκμηριώσουν θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μωρά στην ενήλικη ζωή τους για να διαπιστώσουν αν τα μωρά με κολικούς των οποίων οι γονείς έχουν ημικρανίες τελικά έχουν και τα ίδια ημικρανίες.

Προς το παρόν πάντως οι γονείς θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακουφίσουν τα μωρά τους όταν έχουν κολικούς εφαρμόζοντας κάποιες μη φαρμακευτικές λύσεις που εφαρμόζονται και για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, όπως π.χ. η αποφυγή της δυνατής μουσικής και των θορύβων, καθώς και του δυνατού φωτισμού, και η ανάπαυση σε ένα πιο σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.