Γεια σας, είχα οισοφαγίτιδα 2ου βαθμού και διαφραγματοκοίλη και διαβρωτική γαστρίτιδα. Μετά από 2 μήνες θεραπεία με 2 nexium των 40 η επόμενη γαστροσκόπηση έδειξε απουσία βλεννογονικής βλάβης στον οισοφάγο και στην γαστροοισοφαγική συμβολή και η οισοφαγική βαλβίδα ενδοσκοπικά επαρκής. Η βιοψία έδειξε επιπολής τμήματα γαστρικού βλεννογόνου αμφότερα τύπου άντρου που παρουσιάζει ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις χρόνιας εστιακώς ενεργού και εν μέρει ατροφικής γαστρίτιδας με μέτριου και περιοδικώς ικανού βαθμού αναγεννητική υπερπλασία του βλεννογόνου, εστίες με εντερικού τύπου μετάπλαση, καθώς και οίδημα του χορίου, με στοιχεία ήπιας ατυπίας. Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού αρνητικό. Στοιχεία κακοήθειας όχι. Τα nexium να συνεχίσω να τα παίρνω;
Αλέξανδρος

Τα nexium από την στιγμή που δεν υπάρχει πλέον βλεννογονική βλάβη δεν χρειάζεται να τα παίρνετε σε τακτική βάση παρά μόνο αν έχετε συμπτώματα. Τώρα όσο αναφορά την ατροφία του γαστρικού άντρου και την εντερική μετάπλαση πιθανόν δημιουργήθηκε από λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προφανώς τώρα έχει εκριζωθεί διότι δεν ανιχνεύτηκε στην βιοψία. Το γεγονός ότι υπάρχει εντερική μετάπλαση δημιουργεί την ανάγκη για κάποια πιο στενή παρακολούθηση με επανάληψη της ενδοσκόπησης ανά δύο με τρία χρόνια και λήψη βιοψιών για επιβεβαίωση ότι η βλάβες του βλεννογόνου δεν εξελίσσονται.

Δείτε επίσης: