Βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της φετινής γρίπης, σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, που παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου. Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφηκαν 72 περιστατικά γρίπης ανά χίλιες επισκέψεις. Το αντίστοιχο peak της περυσινής σεζόν, που είχε μάλιστα σημειωθεί και 2-3 εβδομάδες νωρίτερα από τη φετινή, ήταν 77 περιστατικά στα χίλια.
Επιπλέον, τα φετινά περιστατικά οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ιό τύπου Β (48,6% των περιστατικών) και στον υποτύπο Η3Ν2 του τύπου Α να κυριαρχεί στο 39,2% των περιστατικών. Πέρυσι το 92% των κρουσμάτων οφείλονταν σε γρίπη τύπου Η1Ν1, ενώ φέτος έχουν σημειωθεί μόνο 2 κρούσματα Η1Ν1.
Εκτιμάται επίσης ότι το αντιγριπικό εμβόλιο θα χρειαστεί αλλαγή τον επόμενο χρόνο, δεδομένου ότι σημειώθηκε αντιγονική και γενετική μετακίνηση του ιού.
Ειδικότερα, φέτος υπάρχει σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας ενός στελέχους Β, του λεγόμενου «Γιαμαγκάτα», το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο φετινό εμβόλιο (να σημειώσουμε ότι η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο για να καλύψει τα στελέχη του ιού που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται να είναι σε έξαρση κάθε χρονιά).
Όσον αφορά τη βαρύτητα της γρίπης, όσοι προσβλήθηκαν από τον τύπο Β έχουν πιο άτυπη κλινική εικόνα (ελαφριά συμπτώματα), ενώ όσοι προσβλήθηκαν από τον τύπο Α έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, κακουχία, κεφαλαλγία και καταβολή για 3-5 μέρες. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 90% των θανατηφόρων κρουσμάτων οφείλονται στον υποτύπο Η3Ν2 του τύπου Α. Μέχρι σήμερα οι νεκροί από τη γρίπη είναι 17, εκ των οποίων οι 14 νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στις ΜΕΘ συνολικά νοσηλεύονται 72 ασθενείς. Στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ο αριθμός των θανάτων ήταν 149 και όσων είχαν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ ήταν 355.
Επίσης, οι ειδικοί επισήμαναν ότι σε περίπτωση υποτροπής των συμπτωμάτων μετά από 1-2 ημέρες βελτίωσης, θα πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή του γιατρού, επειδή μπορεί να έχει εισέλθει μικρόβιο στον οργανισμό και να χρειαστεί αντιβιοτική θεραπεία. Το ίδιο συστήνουν και σε όσους η γρίπη τελειώνει «αφήνοντάς» τους έναν επίμονο βήχα, επειδή στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί αγωγή με εισπνεόμενα για να σταθεροποιηθεί η τάση για άσθμα.
Τέλος, εκτιμάται ότι η περίοδος της γρίπης αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο.
Στο peak της φετινής γρίπης
Βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της φετινής γρίπης, σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας.