Φινλανδοί ερευνητές πειραματίζονται με μια νέα και εξελιγμένη μορφή εμφυτεύματος για τις μικρές σε μέγεθος αρθρώσεις των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια και τα πόδια. Το εμφύτευμα κατασκευάζεται από μαλακό πορώδες υλικό, η βάση του οποίου συνήθως είναι φυτική (ίνες καλαμποκιού).

Η εντυπωσιακή καινοτομία του νέου εμφυτεύματος είναι ότι είναι βιοδιασπώμενο.

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης που διαρκεί 30΄ το εμφύτευμα εισάγεται στον κενό χώρο ανάμεσα στα δύο οστά της άρθρωσης του δακτύλου, παίρνοντας τη θέση του κατεστραμμένου συνδέσμου. Μόλις τοποθετηθεί, ενεργοποιεί τα κύτταρα του οργανισμού που «ταξιδεύουν» μέχρι τη χειρουργημένη άρθρωση και αρχίζουν την παραγωγή νέου συνδετικού ιστού. Σταδιακά αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται γύρω από το πορώδες υλικό του εμφυτεύματος και γεμίζουν το κενό μεταξύ των δύο οστών, ενώ το σπογγώδες εμφύτευμα διασπάται και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα «ψευδο-άρθρωση» που μπορεί να μην είναι εξίσου σκληρή με τη φυσιολογική, αλλά αποκαθιστά την κίνηση της άρθρωσης. Επιπλέον, ο νέος σύνδεσμος, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, διαρκεί διά βίου, οπότε δεν απαιτείται νέα επέμβαση για την αλλαγή του.

Ο νέος βιοδιασπώμενος σύνδεσμος δοκιμάστηκε ήδη σε 270 ασθενείς, οι οποίοι μετά από 12 μήνες ανέφεραν σημαντική μείωση στην κλίμακα πόνου (από το 70 στο 15). Συγκριτικά, η ομάδα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αντικατάσταση του πάσχοντος συνδέσμου με τεχνητό (μεταλλικό, πλαστικό) σύνδεσμο ανέφεραν μείωση του πόνου από το 70 στο 40 στην ίδια κλίμακα μετά από 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Hand Surgery» και στο «Journal of Tissue Engineering».