Οι γυναίκες χρειάζεται να κάνουν το Παπ τεστ κάθε τρία χρόνια προκειμένου να ελέγχονται για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και δεν χρειάζεται να εξεταστούν προτού φτάσουν τα 21, ακόμη και αν είναι σεξουαλικά ενεργές, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες μιας ομάδας κρατικά επιχορηγούμενων αμερικανών ειδικών.

Η σχετική δήλωση του United States Preventive Services Task Force (YSPSTF) έρχεται σε συμφωνία και με τις οδηγίες από τρεις ακόμη αμερικανικές αντικαρκινικές οργανώσεις, την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου και την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Παθολογίας.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», μετά τα 30 οι γυναίκες έχουν επίσης την επιλογή να κάνουν το Παπ τεστ κάθε πέντε χρόνια, εφόσον το συνδυάζουν με την εξέταση HPV – DNA (που ταυτοποιεί τα στελέχη 16 και 18 του ιού HPV, που είναι τα πιο επικίνδυνα για την εκδήλωση καρκίνου, καθώς και τα στελέχη 6 και 11, που προκαλούν κονδυλώματα).

«Η κεντρική ιδέα είναι ότι συστήνουμε σθεναρά τον επανέλεγχο των γυναικών», τόνισε η δρ. Virginia Moyer, πρόεδρος του YSPSTF. Η σύσταση για εξετάσεις κάθε τρία ή πέντε χρόνια βασίζεται σε στοιχεία ότι ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας εξελίσσεται αργά, οπότε είναι απίθανο μια γυναίκα να αναπτύξει προχωρημένο καρκίνο μέσα σε λίγα χρόνια μετά από ένα αρνητικό τεστ Παπ, επισημαίνει η δρ. Moyer.

«Οι γυναίκες που νοσούν και πεθαίνουν από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας είναι εκείνες που δεν εξετάστηκαν ποτέ και όχι μια γυναίκα που μετά από δύο χρόνια δεν έχει κάνει ακόμη το επόμενο τεστ Παπ», εξήγησε η δρ. Moyer.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: