Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να βλάψει την καρδιά. Σύμφωνα όμως με έρευνα κορεατών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Age and Ageing», η παχυσαρκία σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να βλάψει και το μυαλό. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, ηλικίας 60-70 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 250 ενηλίκους 60-70 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (για να βρούμε τον ΔΜΣ διαιρούμε το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους) και τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους ενηλίκους άνω των 70 ετών ο υψηλός ΔΜΣ, η περιφέρεια της μέσης και το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν συσχετίστηκαν με χαμηλή απόδοση στα νοητικά τεστ.

«Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dae Hyun Yoon. Και συνέχισε: «Η πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας, ίσως είναι σημαντική για την πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ή της άνοιας».