Οι ενήλικοι παραγωγικής ηλικίας που ζουν μόνοι τους διατρέχουν κατά 80% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη συγκριτικά με τους ανθρώπους που ζουν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με φινλανδούς ερευνητές που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα σε 1.695 άνδρες και 1.776 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 44,6 ετών, μεταξύ του 2000 και του 2008.
Οι κυριότεροι λόγοι που εξηγούν αυτό το φαινόμενο είναι οι ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, καθώς και η έλλειψη ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης σε ό,τι αφορά τους άνδρες.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί παρακολούθησαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε περίπου 3.500 Φινλανδούς. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των συμμετεχόντων στην έρευνα -μεταξύ του 2000 και του 2008- εκείνοι που ζούσαν μόνοι τους αγόραζαν κατά 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά συγκριτικά με εκείνους που δεν ζούσαν μόνοι. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση υγείας «BioMed Central’s».
Οι ειδικοί τονίζουν το γεγονός ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που απαρτίζονται από ένα μόνο άτομο έχει αυξηθεί στις χώρες της Δύσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Εκτιμάται δε ότι στις Η.Π.Α. και στη Μεγάλη Βρετανία ο ένας στους τρεις ενηλίκους ζει μόνος του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αίσθηση της απομόνωσης, της μοναξιάς, της έλλειψης κοινωνικής ενσωμάτωσης και εμπιστοσύνης απειλούν περισσότερο την ψυχική υγεία εκείνων που ζουν μόνοι τους.
Μάλιστα η δρ. Laura Pulkki-Raback, που ηγήθηκε της έρευνας για το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, δήλωσε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για όσους ζουν μόνοι τους ίσως είναι μεγαλύτερος, με δεδομένο ότι εκείνοι που απειλούνται περισσότερο από σοβαρή κατάθλιψη σπανίως θα ανταποκριθούν στις επαναξιολογήσεις των ειδικών με επόμενα ερωτηματολόγια κατά την εξέλιξη της έρευνας.
Πιο καταθλιπτικοί όσοι ζουν μόνοι τους
Οι ενήλικοι παραγωγικής ηλικίας που ζουν μόνοι τους διατρέχουν κατά 80% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη.