Ένας πρώην ερευνητής μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας ο C. Glenn Begley υποστηρίζει ότι πολλές μελέτες που αφορούν τον καρκίνο – πολλές από τις οποίες προέρχονται από πανεπιστημιακά εργαστήρια – έχουν μικρές προοπτικές να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στο τμήμα έρευνας για τον καρκίνο της φαρμακευτικής εταιρίας στην οποία απασχολούνταν, έπεσαν στα χέρια του 53 δημοσιεύσεις «ορόσημα», δηλαδή κορυφαίες έρευνες από αξιόπιστα εργαστήρια τις οποίες η ομάδα του κλήθηκε να αναπαραγάγει, προτού προχωρήσει σε στην προσπάθεια δημιουργίας νέων φαρμάκων με βάση τα συμπεράσματα τους.

Ωστόσο, οι 47 από τις 53 έρευνες δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν. Ο ίδιος ο C. Glenn Begley περιγράφει τις διαπιστώσεις του σε σχετικό άρθρο στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. Πολλοί παράγοντες έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την δυσκολία αξιόπιστης αναπαραγωγής των επιστημονικών μελετών όπως το γεγονός ότι τα πειράματα γίνονται σε ποντίκια και δεν υπάρχει αντιστοιχία με τους καρκίνους στον άνθρωπο.

Ο C. Glenn Begley δεν είναι ο πρώτος που επισημαίνει ότι αρκετές ακαδημαϊκές έρευνες δεν αντέχουν σε πειράματα επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας τους.

Επιστήμονες άλλης μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας προέβησαν σε παρόμοια διαπίστωση πέρσι.

Ο Dr George Robertson από το Dalhousie University της Νέας Σκοτίας στον Καναδά ο οποίος έχει εργαστεί για λογαριασμό μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας στον τομέα της έρευνας νέων φαρμάκων για νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Πάρκινσον, δήλωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ο ίδιος είχε διαπιστώσει ότι πολλές ακαδημαϊκές μελέτες δεν ευσταθούν. «Αυτό που συμβαίνει προκαλεί πραγματική τρέλα στην φαρμακευτική βιομηχανία. Γιατί βλέπουμε να καταρρέουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι εταιρίες βιοτεχνολογίας; Ένας λόγος ίσως είναι ότι οι ακαδημαϊκοί δεν παρέχουν αξιόπιστα ευρήματα», δήλωσε ο ίδιος.