Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται στις 7 Απριλίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το οποίο αναδεικνύει κάποιον σημαντικό τομέα άμεσης προτεραιότητας για τον ΠΟΥ.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2012 αφορά τη διαδικασία της γήρανσης και της καλής κατάστασης σε προχωρημένη ηλικία και προωθείται με το σύνθημα «Η καλή υγεία προσθέτει ζωή στα χρόνια».

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που αφορά κάθε έναν από εμάς – ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή οικονομικής κατάστασης, ανεξάρτητα από το πού ζούμε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε εντυπωσιακά και ο κόσμος σύντομα θα αποτελείται από περισσότερους ηλικιωμένους παρά από παιδιά.

Ο ΠΟΥ προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την ευημερία, την προστασία της υγείας και την ανακούφιση από τον πόνο και τις αναπηρίες σε μεγάλη ηλικία. Το να ζούμε σε ένα περιβάλλον που δεν απαξιώνει τους ηλικιωμένους και φροντίζει ώστε οι ασθένειές τους να διαγιγνώσκονται έγκαιρα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και τη σωστή φροντίδα, βελτιώνει την ευημερία των ηλικιωμένων. Η γήρανση του πληθυσμού παρεμποδίζει την επίτευξη των κοινωνικών στόχων και την ανθρώπινη ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να αναστραφεί εάν ληφθεί δράση σήμερα. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν πολύτιμο πόρο για τις κοινωνίες τους και πρέπει να το νιώθουν.

Οι κοινωνίες που φροντίζουν τους ηλικιωμένους τους και υποστηρίζουν την ενεργό συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο που αλλάζει.