Καλά νέα για τους απανταχού λάτρεις του τσίλι, καθώς η καυτερή πιπεριά μπορεί να είναι το «κλειδί» για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συστατικά που προσδίδουν στις κόκκινες πιπεριές την καυτερή τους γεύση μπορούν να μειώσουν την υψηλή πίεση του αίματος, καθώς και την υψηλή χοληστερίνη, αποτελώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά.

Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, τα καψινοειδή, μια οικογένεια συστατικών που ευθύνονται για το κάψιμο που προκαλεί στη γλώσσα η κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς (τσίλι), μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά. Οι ερευνητές έδωσαν σε δύο ομάδες πειραματόζωων δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη. Στα ποντίκια της πρώτης ομάδας χορήγησαν παράλληλα τροφές με διαφορετική περιεκτικότητα σε καψινοειδή. Στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας δεν χορήγησαν τέτοιου είδους τροφές.

Διαπίστωσαν ότι τα καυτερά συστατικά ελάττωσαν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, μειώνοντας τη συσσώρευσή της στο σώμα και αυξάνοντας τη διάσπαση και την αποβολή της από τον οργανισμό. Επίσης, παρεμπόδιζαν τη δράση ενός γονιδίου που κάνει τις αρτηρίες να συσπώνται με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος προς την καρδιά.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα καψινοειδή είναι ευεργετικά στη βελτίωση μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Zhen-Yu Chen. Και προσέθεσε: «Η έρευνά μας ενίσχυσε και διεύρυνε τις γνώσεις για το πώς οι συγκεκριμένες ουσίες στις καυτερές κόκκινες πιπεριές βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία».