Ένα εμβόλιο η σύνθεση του οποίου βασίζεται σε πρωτεΐνες που έχουν ληφθεί από τον όγκο του ίδιου του ασθενούς φάνηκε ότι μπορεί να δώσει παράταση στη ζωή των ασθενών με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Το υπό μελέτη εμβόλιο, σε συνδυασμό με την χορηγούμενη αντικαρκινική θεραπεία, διαπιστώθηκε ότι ήταν αποτελεσματικό στο πλαίσιο μιας αμερικανικής κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 120 ασθενείς.

Οι συμμετέχοντες ασθενείς είχαν διαγνωστεί με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα. Πρόκειται για την πιο κοινή και επιθετική μορφή πρωτογενούς κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο (δηλαδή όγκου που δεν είναι αποτέλεσμα μετάστασης). Η συγκεκριμένη νόσος εκτιμάται ότι είναι θανατηφόρος για το 98% των ασθενών μέσα σε μια πενταετία.

Στην αντιμετώπισή της συμπεριλαμβάνεται η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Συνεχώς όμως διερευνώνται εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή των ασθενών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο αύξησαν το ποσοστό επιβίωσής τους κατά αρκετούς μήνες, ενώ ορισμένοι ζουν ακόμη ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, συγκριτικά με 80 ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν προκαλέσει τον ενθουσιασμό των ερευνητών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη έρευνα που θα συγκρίνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία.