Ποιο από τα δυο μας ηρεμεί περισσότερο; Οι ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν ότι μας αρέσει περισσότερο η ακροθαλασσιά. Ανάμεσα στην παραλία, την εξοχή και ένα πάρκο, νικητής στις προτιμήσεις μας είναι η πρώτη, σύμφωνα με έρευνα σε 2.750 ανθρώπους ηλικίας 8 έως 80 ετών. Τα στοιχεία παρείχε ο βρετανικός οργανισμός Natural England και αναλύθηκαν από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Exeter και Plymouth.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι επισκέψεις στην παραλία οδηγούσαν σε εντονότερα θετικά συναισθήματα, σε μεγαλύτερη αίσθηση αναζωογόνησης και ηρεμίας συγκριτικά με τις επισκέψεις στην εξοχή ή σε ανοιχτούς χώρους με πράσινο στις πόλεις.

Πιστεύουν ότι τα συναισθήματα που μας προκαλεί η παρουσία μας δίπλα στη θάλασσα μάλλον είναι εγγεγραμμένα στην φύση μας από τις απαρχές της ύπαρξης του ανθρώπου στη γη, γι΄ αυτό και φαίνεται πως υπερέχει η θάλασσα του βουνού στις προτιμήσεις μας. Σύμφωνα πάντως με μια άλλη θεωρία ίσως ο σύγχρονος άνθρωπος να προτιμά τη θάλασσα επειδή προβάλλεται περισσότερο ως καλύτερη επιλογή για αποδράσεις και ηρεμία.