Μια κυψελοειδής μινιατούρα, δηλαδή ένα εκμαγείο από φωτοπολυμεριζόμενο πολυγαλακτικό οξύ με κυψελοειδείς οπές που μιμείται το σχήμα της κυψέλης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κοντινό μέλλον προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυματισμένων νεύρων, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών.

Προς τι όμως το συγκεκριμένο σχήμα της μινιατούρας; Όπως εξηγεί ο δρ. Frederik Clayessens από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα, η δομή των νεύρων προσομοιάζει με αυτήν της κυψέλης, γι’ αυτό και επέλεξαν το συγκεκριμένο «μοτίβο». Στο εσωτερικό κάθε νεύρου υπάρχουν μικρές περιοχές «καλωδίωσης» που ενώνονται με μεγαλύτερες περιοχές με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σχήμα που μοιάζει πολύ με τις συνδέσεις μιας κυψέλης.

Προς το παρόν οι ερευνητές έδειξαν στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Biofabrication», ότι μέσα σε αυτή την τεχνητή μινιατούρα μπορούν να παραχθούν και να αναπτυχθούν νευρικά κύτταρα ποντικών. Στο επόμενο στάδιο της έρευνας ο σκοπός θα είναι να φανεί κατά πόσον αυτό το βοήθημα μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των κομμένων νεύρων μετά από τραυματισμό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες των νεύρων της σπονδυλικής στήλης (π.χ. μετά από ένα τροχαίο ατύχημα) χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία ανήκει στην αναγεννητική ιατρική.