Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το πλατό (plateau) κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Πρόκειται για εκείνο το χρονικό σημείο μετά την αρχική απώλεια βάρους όπου το σώμα «αρνείται» να χάσει άλλο βάρος και η ζυγαριά διαρκώς μας απογοητεύει.

Φαίνεται όμως ότι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Πρόκειται για εκείνο το σημείο όπου το πρόγραμμα γυμναστικής που κάνουμε δεν προσφέρει πλέον ορατή βελτίωση στο σώμα μας.

«Το πλατό είναι μια χρονική στιγμή όπου το σώμα παύει να σημειώνει πρόοδο», εξηγεί ο personal trainer Marshall Roy. Επισημαίνει όμως ότι δεν πρόκειται για μια «καταδίκη», αλλά για μια προειδοποίηση από το σώμα μας ότι αυτό που μέχρι στιγμής κάναμε έχει πάψει να αποδίδει.

Το σώμα μας προσαρμόζεται ώστε να γίνει όσο δυνατό ή ανθεκτικό το προπονούμε να είναι. Επομένως, όπως εξηγεί ο αμερικανός personal trainer, εάν συνεχώς το «τροφοδοτούμε» με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, εάν δηλαδή του δίνουμε την ίδια ακριβώς πρόκληση, τα ίδια ακριβώς ερεθίσματα, δεν θα προοδεύσει. Εάν μια γυναίκα λόγου χάρη κάνει Pilates για μερικούς μήνες και ενώ βλέπει αποτελέσματα σταδιακά διαπιστώνει ότι το σώμα της δεν ανταποκρίνεται στην άσκηση με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρινόταν στην αρχή, τότε ίσως είναι ώρα για αλλαγή προγράμματος, π.χ. για περισσότερες ασκήσεις με αντιστάσεις, για κολύμπι ή ακόμη και για αναπροσαρμογή του προγράμματος Pilates που έκανε μέχρι τώρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι σωστό να αλλάζουμε διαρκώς και σχετικά γρήγορα είδη ασκήσεων ακολουθώντας πάντα την τελευταία τάση στο fitness. Αντιθέτως, συνιστάται να δίνουμε πάντα στο σώμα μας ένα περιθώριο 16 εβδομάδων ώστε να του επιτρέψουμε να προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα. Εάν πάλι έχουμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε με πλήξη και όχι με ενθουσιασμό το πρόγραμμα γυμναστικής που θα κάνουμε, τότε μάλλον είναι η ώρα για αλλαγή.