Δύο έρευνες -μια ιαπωνική και μια γερμανική- επιβεβαιώνουν με στοιχεία τη γνωστή σε όλους μας συμβουλή να μην κοιτάμε το χέρι μας όταν μας κάνουν ένεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος είναι στεναχωρημένος ή παρακολουθεί τη διαδικασία της ένεσης νιώθει μεγαλύτερη δυσφορία.

Οι ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα επιστράτευσαν 19 συμμετέχοντες, τους οποίους «χτυπούσαν» ελαφρά με ηλεκτρικό ρεύμα στο χέρι ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες χαρούμενων, λυπημένων ή ανέκφραστων προσώπων.

Διαπίστωσαν ότι παρότι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος παρέμενε πάντα ίδια, οι συμμετέχοντες ένιωθαν μεγαλύτερη δυσφορία όταν το «τίναγμα» γινόταν την ώρα που έβλεπαν λυπημένα πρόσωπα. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Pain».

Όσο για τους γερμανούς επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hamberg-Eppendorf, υπέβαλαν 25 συμμετέχοντες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, κάποια από τα οποία ήταν επίπονα και κάποια ανώδυνα. Ταυτόχρονα, έδειχναν στους συμμετέχοντες εικόνες ενός χεριού σε μια οθόνη, είτε μόνο του είτε να το χαϊδεύουν με μπαμπάκι είτε να το τρυπούν με μια βελόνα. Οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είχαν την εντύπωση ότι το χέρι που έβλεπαν στην οθόνη ήταν το δικό τους. Η οθόνη που πρόβαλε το χέρι δηλαδή ήταν τοποθετημένη πάνω από το αριστερό χέρι των εθελοντών, το οποίο με τη σειρά του ήταν σκεπασμένο, οπότε ο κάθε εθελοντής είχε την εντύπωση ότι έβλεπε το χέρι του στην οθόνη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο τα επώδυνα όσο και τα ανώδυνα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο χέρι των συμμετεχόντων γίνονταν αντιληπτά ως πιο ενοχλητικά όταν εκείνοι έβλεπαν στην οθόνη την ένεση στο χέρι, συγκριτικά με τις εικόνες όπου το χέρι ήταν μόνο του ή το χάιδευαν με μια μπατονέτα.