Δωρεάν προσκλήσεις

Δείτε τους νικητές του διαγωνισμού που κερδίζουν 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η κατσαρίδα» στο θέατρο «Αθηνών», την Τετάρτη 2 Μαΐου εδώ.

«Η κατσαρίδα» συνεχίζει…

Η γνωστή μας «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, στο θέατρο «Αθηνών», όπου θα φιλοξενείται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Αυτή τη φορά, ο Κώστας Γάκης και ο Δημήτρης Μακαλιάς παρουσιάζουν μια νέα εκδοχή του έργου και αφηγoύνται με μοναδικό εργαλείο το σώμα τους και με ελάχιστα σκηνικά την ιστορία της Ιωάννας, μιας μικρής και εξόριστης κατσαρίδας, που ονειρεύεται να ανέβει στο φεγγάρι.
Info: Θέατρο «Αθηνών», Βουκουρεστίου 10, τηλ.: 210-33.12.343. Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη 21.15. Εισιτήρια: 18ευρώ, 15ευρώ (φοιτητικό). Διάρκεια: 80’
Εθελοντισμός

Καθαρίστε τη Μεσόγειο

Δηλώστε συμμετοχή και στη φετινή πανελλαδική εκστρατεία, που πραγματοποιείται από 1 έως 31 Μαΐου και συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙOΣ SOS για 17η συνεχή χρονιά. Αυτή τη φορά η εκστρατεία έχει θέμα τη βιώσιμη αλιεία. Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και η συμβολή στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, που αποτελεί καίριο παράγοντα στην προσπάθεια να προστατευθούν είδη αλιευμάτων που είτε απειλούνται είτε δεν αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο.
Info: http://medsos.gr
Δράσεις

Συναυλία αλληλεγγύης από τους Encardia

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, η ΕΡΤ, οι encardia και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων απαντούν στην κρίση με μια δράση αλληλεγγύης προς τους Γιατρούς του Κόσμου, την Τρίτη 1 Μαΐου (20.30). Καλωσορίστε την Άνοιξη μαζί με τους encardia σε τραγούδια της Ιταλικής Αντίστασης των αρχών του 20ού αιώνα και νεότερα, τον Ηλία Λογοθέτη, τους ballo del mare στα βήματα της tarantella pizzica και την Ομάδα Κρουστών του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση.
Info: Τεχνόπολις – Κεντρική Αυλή, Πειραιώς 100, Γκάζι. Εισιτήριο: Αντιβίωση για ενηλίκους/παιδιά ή ένα κουτί παυσίπονο ή ένα κουτί γάλα.
Κινηματογράφος

Future Shorts

Ένα διαφορετικό κινηματογραφικό φεστιβάλ για τους λάτρεις των ταινιών μικρού μήκους και εκείνους που αναζητούν την πρωτοπορία. Εδώ και 9 χρόνια το «Future Shorts» προβάλλει σε ένα και μόνο πρόγραμμα τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας κινηματογράφους, θέατρα, γκαλερί, clubs, αποθήκες και προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση στο παραδοσιακό φεστιβαλικό μοντέλο.
Info: Κινηματογράφος «Δαναός» – Αίθουσα Δαναός 2, Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα. Τηλ.: 210-69.22.655. Διάρκεια: 1 Μαρτίου – 31 Μαΐου. Τρέχον πρόγραμμα εδώ.
Γεύση

Στα Δυτικά

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Απριλίου το ElefsinaHotel διοργανώνει για πρώτη φορά την έκθεση Τοπικών Προϊόντων «Δυτικά της Γεύσης», συμβάλλοντας στην ανάδειξη της παράδοσης και των προϊόντων της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής. Η έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους παραγωγούς, να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα και να απολαύσουν αρώματα της Δυτικής Αττικής.
Info: ElefsinaHotel – Αίθουσα Δήμητρα, Δήμητρος 55 & Ρήγα Φεραίου, Ελευσίνα. Tηλ.: 210-55.89.700. Ωράριο: Σάββατο 17.00 – 21.00, Κυριακή, 11.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
Παιδί

Επιστημονικά μαγειρέματα

To Ίδρυμα Ευγενίδου σάς προσκαλεί στην ενότητα Επιστημονικά «μαγειρέματα», κάθε Σάββατο και Κυριακή, 28 Απριλίου έως 27 Μαΐου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πειράματα με τίτλους, όπως «Ηφαίστειο στην κουζίνα» και «Γλυκιά ανάφλεξη», ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται το διαδραστικό εργαστήρι «Φυσική με υλικά κουζίνας». Στα επιστημονικά «μαγειρέματα» μπορούν να συμμετέχουν παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικοι.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο. Tηλ.: 210-94.69.600, www.eugenfound.edu.gr. Για τις δραστηριότητες δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Εισιτήριο Έκθεσης: 6ευρώ, 4ευρώ (μειωμένο).

«Τι γίνεται στην πόλη των σκουπιδιών;»

Με τον τίτλο «Τι γίνεται στην πόλη των σκουπιδιών; Φτιάχνουμε ένα για το περιβάλλον», το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ προσκαλεί το Σάββατο 28 Απριλίου (11.00-12.30) παιδιά από 8 ετών να κατασκευάσουν με απλά μέσα ένα 16σέλιδο βιβλίο, να συνθέσουν μια ιστορία για το περιβάλλον και να την εικονογραφήσουν, δίνοντας μορφή αλλά και το δικό τους προσωπικό τέλος.
Info: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13, Κηφισιά. Τηλ.: 210-80.15.870. Συμμετοχή: 10ευρώ, δηλώσεις στο τηλ.: 210-80.15.870, εσωτ. 515, κ. Κωνσταντίνα Διακάκη (Τρίτη-Παρασκευή 9.00-15.00) και στο e-mail: kdiakaki@gnhm.gr.
Θεσσαλονίκη

Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας

Έργα της συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας – Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης» στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 25 Απριλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη 25 Απριλίου (στις 20.30), αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στη Μονή Λαζαριστών, θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασικής μουσικής και μουσικής από την περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας.
Info: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-58.91.40-1, www.greekstatemuseum.com.
Βιβλίο

Η αξία των πραγμάτων. Αγορές και δημοκρατικοί θεσμοί, Patel Raj, εκδόσεις Κριτική, 18ευρώ

Καλύπτοντας μια πλατιά γκάμα θεμάτων, από τα δωρεάν γεύματα μέχρι τις αμυντικές δαπάνες και από τον έρωτα ως την τηλεόραση, ο ακτιβιστής Raj Patel φέρνει στο φως τις κοινωνικές επιπτώσεις του φονταμενταλισμού της αγοράς και εξηγεί γιατί η τιμή των πραγμάτων που εμείς θεωρούμε σημαντικά πάντοτε διαφέρει από την αληθινή τους αξία. Κινούμενος με διαύγεια και σιγουριά σε διάφορα επιστημονικά πεδία, ο Raj Patel αποκαλύπτει πώς αυξάνεται το κόστος μερικών πραγμάτων, ουσιαστικά άχρηστων για τη ζωή μας, ενώ αγνοείται η αξία φυσικών πόρων απαραίτητων για την επιβίωσή μας.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.