Δυο εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου το χρόνο διεθνώς – ή αλλιώς το ένα στα έξι κρούσματα καρκίνου – προκαλείται από λοιμώξεις που είτε μπορούν να προληφθούν είτε να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με επισκόπηση του Lancet Infectious Diseases.

Οι ειδικοί έλεγξαν τα κρούσματα 27 διαφορετικών καρκίνων σε 184 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι βασικοί «ένοχοι» είναι τέσσερις: οι ιοί του ανθρώπινου παπιλώματος, το H.pylori και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες ευθύνονται για 1,9 εκατομμύρια περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των κρουσμάτων αφορά νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Μεταξύ των γυναικών ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας αντιστοιχεί στο 50% περίπου των καρκίνων, που προκαλούνται από λοίμωξη. Στους άνδρες το 80% των κρουσμάτων είναι καρκίνοι του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος.

Η ομάδα των ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας που εδράζεται στη Γαλλία, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες ώστε να προλαμβάνονται αυτές οι περιπτώσεις καρκίνου. Οι επικεφαλής ερευνητές Dr Catherine de Martel και Martyn Plummer, δήλωσαν ότι «οι μολύνσεις με συγκεκριμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα είναι μερικές από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου διεθνώς που μπορούν να προληφθούν.

Η εφαρμογή των διαθέσιμων μέσων πρόληψης όπως ο εμβολιασμός, η ασφαλής χρήση των ενέσεων ή οι αντιμικροβιακές θεραπείες μπορούν να έχουν σημαντική δράση στη μελλοντική επίπτωση του καρκίνου διεθνώς.»