Μία νέα έρευνα απέδειξε πως ακόμα και η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό κατά 26%. Οι ερευνητές παρατηρούσαν μία ομάδα 6.278 ενηλίκων, ηλικίας 20 έως 80 ετών, εκ των οποίων το 33% είχαν ένα γονιό με υπέρταση, για περίπου 4,7 χρόνια. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, η πίεσή τους ήταν φυσιολογική και το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

Στη διάρκεια της μελέτης, 1.545 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έπαθαν υπέρταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είτε είχαν ιστορικό υπέρτασης είτε όχι τα υψηλά επίπεδα άσκησης συνδέθηκαν με 42% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οι συμμετέχοντες υπέρταση και τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης με 26% μικρότερο κίνδυνο.

Όσοι είχαν χαμηλό επίπεδο άσκησης και παράλληλα ένα γονιό με υπέρταση είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους ασκούνταν πολύ και δεν είχαν και σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Όσοι ασκούνταν αρκετά έχοντας όμως το επιβαρυντικό οικογενειακό ιστορικό είχαν μόνο 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από ό,τι όσοι γυμνάζονταν εξίσου αλλά δεν είχαν κανένα γονιό με παρόμοιο πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, λοιπόν, ότι ακόμα και η μέτρια άσκηση, όπως τα 150 λεπτά περπατήματος την εβδομάδα, μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια για την υγεία μας και ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη της υπέρτασης σε ανθρώπους με σχετικό οικογενειακό ιστορικό.


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: