Οι στατίνες, τα διάσημα φάρμακα που παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι για τη μείωση της χοληστερίνης, μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόριτς, βρέθηκε ότι οι στατίνες μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου κατά 57%, λίγο δηλαδή παραπάνω από το μισό. Επιπλέον, για τα άτομα που λάμβαναν υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου πάνω από 5 χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μειώθηκε κατά 80%.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 100 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και 132 υγιείς ενήλικοι εθελοντές. Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μελετώντας τις περιπτώσεις αυτές και συγκρίνοντας τη λήψη στατινών μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, για πιο ασφαλή συμπεράσματα θα χρειαστεί επανάληψη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Οι ειδικοί επισήμαναν επίσης ότι μπορεί και η ίδια η μείωση της χοληστερίνης να συμβάλει στη μείωση εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου. Από την άλλη, πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν τον σχηματισμό πολυπόδων του εντέρου, που συχνά, αν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως, εξελίσσονται σε καρκίνους του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BMC Gastrenterology».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: