Η έκθεση της εγκύου στο καυσαέριο μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των πνευμόνων και την αναπνευστική λειτουργία των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας παρακολούθησαν συστηματικά την κατάσταση της υγείας 162 παιδιών με άσθμα από τα 6 έως τα 15 τους χρόνια, τα οποία ζουν στο Fresno της Καλιφόρνιας. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα στοιχεία από το Αμερικανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος για να εκτιμήσουν τον βαθμό έκθεσης των μητέρων στη μόλυνση της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση της μητέρας σε αιωρούμενα σωματίδια και σε διοξείδιο του αζώτου κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου της κύησης συσχετίζεται με μειωμένη αναπνευστική λειτουργία τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια με άσθμα.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η έκθεση της μητέρας σε μολυσμένη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της λειτουργίας των πνευμόνων των παιδιών με άσθμα.