Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές εξαπατώνται από τα πλαστογραφημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στον δρόμο σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού πιστεύουν ότι αγοράζουν προϊόντα ασφαλή, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, επισήμανε ο κ. Στέλιος Μυλόβας, οπτικός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργάνωσε η ΠΕΟΟ.

Οι προϋποθέσεις-προδιαγραφές για ένα σωστό και ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι:

  • Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να παρέχει διαφάνεια.
  • Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.
  • Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος–αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
  • Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι συμβατά με το ανθρώπινο δέρμα.
Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με τον βαθμό σκουρότητάς τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητά τους, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κ.λπ.).

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Δαμίγο, οπτικό, γενικό γραμματέα της ΠΕΟΟ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί, που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker).

Αυτό το φως είναι επικίνδυνο, καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο (polarized), που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, οπότε είναι κατάλληλα για οδήγηση, αλλά και στην ύπαιθρο, τη θάλασσα κ.λπ.

Επίσης, ο κ. Ηλίας Σαπουνάκης, οπτικός-οπτομέτρης, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου υλικού για την κατασκευή φακών επαφής το οποίο μιμείται τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου κερατοειδούς, σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο φακών επαφής του British Contact Lens Association.

Χάρη στο νέο αυτό υλικό, τα άτομα με διαθλαστικά προβλήματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) μπορούν να φορούν φακούς επαφής που ελέγχουν και διορθώνουν σφάλματα υψηλών τάξεων.