Το κάπνισμα είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την υπέρταση) και είναι σήμερα υπεύθυνο για τον θάνατο ενός στους δέκα ενηλίκους παγκοσμίως. Η χρήση καπνού είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους πάνω από 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές. Αν δεν δράσουμε σήμερα, το κάπνισμα θα σκοτώσει μέχρι και 8 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030, από τους οποίους πάνω από το 80% ζει σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη σύμβαση-πλαίσιο του Π.Ο.Υ., που ισχύει από το 2005.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες οδεύουν προς πλήρη τήρηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τη σύμβαση-πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού, οι προσπάθειες της βιομηχανίας καπνού να υπονομεύσει τη συνθήκη γίνονται όλο και πιο έντονες. Για παράδειγμα, σε μία απόπειρά της να σταματήσει την υιοθέτηση εικονογραφημένων προειδοποιήσεων στις συσκευασίες προϊόντων καπνού, η βιομηχανία αυτή υιοθέτησε πρόσφατα την καινοφανή τακτική να μηνύει χώρες που βρίσκονται υπό διμερείς συμφωνίες επενδύσεων, ισχυριζόμενη ότι οι προειδοποιήσεις αυτές παραβιάζουν τις προσπάθειες των εταιρειών να χρησιμοποιούν τα νομίμως καταχωρηθέντα εμπορικά σήματά τους.

Στο μεταξύ, οι απόπειρες της βιομηχανίας καπνού για την υπονόμευση της σύμβασης-πλαισίου συνεχίζονται και σε άλλα μέτωπα, ειδικότερα στις προσπάθειες των χωρών να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και να απαγορεύσουν τη διαφήμιση, προώθηση των προϊόντων καπνού και τις χορηγίες εταιρειών καπνού.

Το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, εξέδωσε τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, καθώς και διευκρινιστικές εγκυκλίους για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού προς και από ανηλίκους, για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας και χώρους εστίασης- διασκέδασης και τη σχετική σύσταση στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: