Οι ενοχές φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Οι βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εντοπίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που «ενεργοποιούνται» σε ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης, καθώς και σε υγιείς ενήλικες όταν νιώθουν ενοχές (για να τους κάνουν να αισθανθούν ενοχές τους ζήτησαν να φανταστούν ότι έχουν φερθεί άσχημα σε ένα καλό τους φίλο).

Διαπίστωσαν ότι σε όσους είχαν ιστορικό κατάθλιψης δεν ενεργοποιούνταν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέγραψαν στις μαγνητικές τομογραφίες των καταθλιπτικών, την αλληλεπίδραση μεταξύ δυο περιοχών του εγκεφάλου. Εκείνης που ενεργοποιείται για να «καταχωρήσει» τις κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και εκείνης που σχετίζεται με τα αισθήματα ενοχής. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι στους καταθλιπτικούς ασθενείς η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δυο περιοχών του εγκεφάλου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο σε εκείνους που δεν έχουν ιστορικό κατάθλιψης.

Μάλιστα αυτή η «αδύναμη» σύνδεση των δυο περιοχών του εγκεφάλου παρουσιάζεται όταν όσοι έχουν τάση προς κατάθλιψη νιώθουν ενοχές ή κατηγορούν τον εαυτό τους, και όχι όταν είναι θυμωμένοι ή κατηγορούν τους άλλους. Ενδεχομένως αυτή η αδύναμη σύνδεση να εξηγεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί όσοι έχουν κατάθλιψη δεν μπορούν να αντιληφθούν ποια στοιχεία της συμπεριφοράς τους είναι ανάρμοστα και γι’ αυτό καταλήγουν να νιώθουν ενοχές για όλα.

Η εν λόγω έρευνα θεωρείται από τους ειδικούς η πρώτη που παρέχει απτές αποδείξεις (από μαγνητικές τομογραφίες) για τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που υποστηρίζουν την άποψη του Sigmund Freud ότι οι ενοχές και η τάση να κατηγορούμε τον εαυτό μας παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατάθλιψη.