To ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ίσως το πιο αμφιλεγόμενο προϊόν των τελευταίων ετών που «αναζητά» ταυτότητα: είναι υποκατάστατο νικοτίνης, βοήθημα διακοπής καπνίσματος, εναλλακτικό τσιγάρο, προϊόν καπνού; Οι γνώμες των ειδικών διίστανται, επιβεβαιώνοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει φανατικούς πολέμιους, αλλά και ένθερμους υποστηρικτές από την επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι αυτό της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με αυτό το σκεπτικό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) ανακοίνωσε την έναρξη ενός εμπεριστατωμένου και διεθνούς προγράμματος πιστοποίησης και ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεκίνησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο ΣΕΕΗΤ συνεργάζεται με τους αναγνωρισμένους καθηγητές Δημήτρη Κουρέτα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αριστείδη Τσατσάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι με τα εργαστήριά τους θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν όλα τα υγρά που χρησιμοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, τα υγρά αναπλήρωσης των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης των υγρών θα γίνεται κάθε μήνα και θεωρείται το ισχυρότερο πρόγραμμα ελέγχου των υγρών αναπλήρωσης στον κόσμο για το οποίο έχει ήδη υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΗΤ, το πρόγραμμα εξασφαλίζει διαχρονικά την παροχή ασφαλών προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος στους καταναλωτές.

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΕΗΤ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης υγρών κατά αλφαβητική σειρά είναι οι: Alter eGo, Atmistis Atmo, Atmos Lab, Bio Health Smoking, ECig, Esmoke, Natura, Nobacco, Zibacco.