Σήμερα, παγκοσμίως υπολογίζονται σε άνω των 80 εκατομμυρίων οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Περίπου 50 εκατομμύρια από αυτές καταλήγουν σε εκτρώσεις και άνω των 20 εκατομμυρίων γίνονται κάτω από ανασφαλείς υγειονομικές συνθήκες. Είναι λύση η έκτρωση; 8 εκατομμύρια γυναίκες παθαίνουν κάποια επιπλοκή στην υγεία τους από τις εκτρώσεις και 70.000 γυναίκες το χρόνο πεθαίνουν από εκτρώσεις.

Είναι τόσο μεγάλη η επιστημονική πρόοδος στην έρευνα και την παραγωγή ασφαλέστερων και αποτελεσματικότατων αντισυλληπτικών «μεθόδων» , ώστε τα ποσοστά χρήσης τους στις πιο ανεπτυγμένες χώρες φθάνουν το 85% των νεώτερων γυναικών. Αντίθετα, σε ορισμένες υπό ανάπτυξη χώρες οι προκαταλήψεις και η άγνοια των επιστημονικών εξελίξεων έχουν σαν αποτέλεσμα η χρήση τους να περιορίζεται στο 3% των γυναικών.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας Johannes Bitzer, τα αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει έλλειψη για την γνώση της αντισύλληψης και την παρερμηνεία της μεταξύ των γιατρών (συμπεριλαμβανομένων και των γυναικολόγων), παρ’ όλη την εξέλιξη των μεθόδων αντισύλληψης.

Το ζήτημα της αντισύλληψης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και όλες οι εξελίξεις στον τομέα της Αναπαραγωγικής Υγείας θα συζητηθούν στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώνεται από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου θα συγκεντρωθούν πάνω από 3.000 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.