Όσοι διαθέτουν χρήματα σε ταξίδια, μοναδικές εμπειρίες, συναυλίες με πανάκριβα εισιτήρια και πολυτελείς διακοπές δεν κερδίζουν την ευτυχία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Happiness Studies.

Προτού όμως σπεύσετε να ακυρώσετε την κράτηση για την κρουαζιέρα των ονείρων σας οι επιστήμονες από το κρατικό Πανεπιστήμιο του San Francisco εξηγούν ότι δεν θα νιώσετε ευχαρίστηση ούτε ευτυχία σε περίπτωση που το κίνητρό σας είναι να εντυπωσιάσετε τους άλλους. Με άλλα λόγια, ο λόγος που κάνετε μια αγορά είναι εξίσου σημαντικός με το τι είναι αυτό που αγοράζετε. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές μετά από συνεντεύξεις με 241 συμμετέχοντες στην έρευνα.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν μεγάλα ποσά για να κάνουν π.χ., ένα ταξίδι το οποίο είναι ταιριαστό με τις επιθυμίες τους, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους αναφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και ευεξίας. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν μοναξιά και έχουν περισσότερη ευεξία.

Ωστόσο, όσοι το κάνουν προκειμένου να κερδίσουν την αναγνώριση των άλλων τελικά αναφέρουν ότι δεν νιώθουν ικανοποιημένοι και αισθάνονται πιο απομακρυσμένοι από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.