Επιλέγοντας ένα ντρέσινγκ χαμηλό σε λιπαρά για τη σαλάτα μας, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μας βοηθά να διατηρήσουμε τη γραμμή μας, αλλά είναι πιθανό να χάνουμε ορισμένα οφέλη υγείας, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 29 ανθρώπους σαλάτες με τρία διαφορετικά ντρέσινγκ: βουτύρου, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, ελαίου κανόλα, που είναι αντίστοιχο με το ελαιόλαδο όσον αφορά τη σύνθεσή του σε μονοακόρεστα λιπαρά, και καλαμποκέλαιου, που είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης, τους χορήγησαν τα ντρέσινγκ σε τρεις διαφορετικές ποσότητες, των τριών, οκτώ και είκοσι γραμμαρίων.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών στο αίμα τους – πρόκειται για ουσίες που περιέχονται στα λαχανικά και συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Οι παρατηρήσεις των ειδικών ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Το έλαιο κανόλα -το αντίστοιχο του ελαιόλαδου- συμβάλλει στην ίδια απορρόφηση καροτενοειδών ανεξαρτήτως ποσότητας. Η απορρόφηση των ευεργετικών αυτών ουσιών ήταν ίδια με τα τρία, οχτώ και είκοσι γραμμάρια κανόλα. Επομένως, αποτελεί την πιο καλή επιλογή για εκείνους που προσέχουν το βάρος και την υγεία τους.

Όσο για τα άλλα δύο λιπαρά ντρέσινγκ, η απορρόφηση των καροτενοειδών αυξανόταν όσο αυξανόταν και η ποσότητα του ντρέσινγκ, κάτι που δεν είναι και πολύ χρήσιμο για όσους προσέχουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα λιπαρά χρειάζονται για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών ουσιών που έχουν τα λαχανικά, ενώ η καλύτερη επιλογή φαίνεται ότι είναι τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά έλαια, όπως το κανόλα και το ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: