Ένα εμβόλιο που θα δημιουργεί αντισώματα κατά της νικοτίνης θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Weill Cornell Medical College.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, αλλά εκτιμάται ότι η δοκιμή του σε ανθρώπους θα μπορούσε να ξεκινήσει σε δύο χρόνια.

Το εμβόλιο δρα εξουδετερώνοντας τη νικοτίνη προτού αυτή φτάσει στους υποδοχείς του εγκεφάλου, όπου ενεργοποιεί την ευχαρίστηση που νιώθει ο καπνιστής όταν εισπνέει τον καπνό.

Χωρίς το αίσθημα ικανοποίησης από τον καπνό του τσιγάρου, εκτιμάται ότι ο καπνιστής θα είναι σε θέση να κόψει ευκολότερα το κάπνισμα. Το εμβόλιο «ξεγελά» το ήπαρ, ώστε να παράγει συνεχώς αντισώματα κατά της νικοτίνης. Στα εμβολιασμένα ποντίκια διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα «αναχαίτιζαν» την πρόσβαση της νικοτίνης στον εγκέφαλο κατά 85%, χωρίς να επιδρούν στη συμπεριφορά, την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς των πειραματόζωων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Tranlational Medicine».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για μια έρευνα σε προκαταρκτικό στάδιο και πρέπει να ακολουθήσουν πολλές ακόμη μελέτες προτού το εμβόλιο κυκλοφορήσει στην αγορά, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία.