Μια ένεση βλαστικών κυττάρων που θα προέρχονται από τον λιπώδη ιστό θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα να ανακάμψουν από αυτήν τη νόσο.

Η θεραπεία που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στα ζώα βοηθά τον οργανισμό να αναπαραγάγει ιστό και χόνδρο που έχουν φθαρεί από αυτήν την εκφυλιστική νόσο. Αν και ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την αυστραλιανή εταιρεία «Regeneus», η θεραπεία αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων ακόμη και κατά μία ή δύο δεκαετίες.

Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, αλλά τα αποτελέσματα της δοκιμής θα δημοσιευτούν το 2013. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Regeneus» υποστηρίζουν ότι η δράση του είναι θεαματική. Σε ορισμένους ασθενείς σημειώθηκε αναγέννηση του χόνδρου της τάξεως του 30% μετά από 6 μήνες, ενώ πολλοί ανέφεραν βελτίωση του πόνου από 30% έως 100%.

Δείτε επίσης: