Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε πάντοτε κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες που εκτέθηκαν χωρίς προφυλάξεις σε «παιχνίδια» στην άμμο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γυναικολόγοι, το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μολύνσεις αυτές γίνονται αντιληπτές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα θα πρέπει να το γνωρίζει κάθε γυναίκα και να λαμβάνει τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις.

Δυστυχώς, πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες που αγνοούν το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης δεν υπάρχει μόνο στην ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και στην έκθεση στην άμμο, στη θάλασσα, στην πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα, επισημαίνει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας κ Στέφανος Χανδακάς, o οποίος τονίζει ότι «λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορούμε να χαρούμε τον έρωτα και τις διακοπές μας χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις».

Κίνδυνοι από τον ερωτικό σύντροφο

Στους κινδύνους αυτούς ανήκουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HPV, χλαμύδια, έρπης, σύφιλη, γονόρροια ή βλεννόρροια, AIDS, ηπατίτιδες). Η χρήση προφυλακτικού προσφέρει μια καλή ασπίδα προστασίας για την αποφυγή τέτοιων λοιμώξεων, χωρίς όμως να προστατεύει 100%. Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων αυτών μπορεί να είναι παροδικές, αλλά κάποιες φορές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη γονιμότητα, ακόμη και στην ίδια τη ζωή.

Ένας ακόμη κίνδυνος είναι οι ανεπιθύμητες κυήσεις, που αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες. Γι΄ αυτό, οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στο προφυλακτικό (που έχει ένα ποσοστό 10-15% αποτυχίας στην αντισύλληψη), αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν και αντισυλληπτικό χάπι.

Κίνδυνοι από την άμμο και τη θάλασσα

Κολπίτιδες Η συχνότερη αιτία πρόκλησής τους είναι οι μύκητες της άμμου και του νερού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός, πιθανή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο). Απλά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό αμέσως μετά το μπάνιο, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, ώστε να «αναπνέει» το δέρμα, η αποφυγή χρήσης τοπικών αποσμητικών και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο.

Ουρολοιμώξεις Ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση μιας ουρολοίμωξης το καλοκαίρι είναι η αυξημένη εφίδρωση, που οδηγεί σε αφυδάτωση και συνεπώς σε μειωμένη αποβολή ούρων. Έτσι, τα ούρα λιμνάζουν για πολλή ώρα μέσα στην ουροδόχο κύστη και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σε συνδυασμό κυρίως με τη μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών, ευνοεί την αφυδάτωση και κατ’ επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν που ισχύει για τις κολπίτιδες. Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι: ενόχληση ή/και ο πόνος κατά την ούρηση, πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού. Για την αποφυγή μιας ουρολοίμωξης, καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε να αυξάνουμε την αποβολή των ούρων από την κύστη και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (τακτικό άλλαγμα μαγιό και εσωρούχων και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά τη θάλασσα).

Επίσης, όταν υποψιαζόμαστε την παρουσία μιας ουρολοίμωξης, οι βασικότερες εξέτασεις είναι η γενική ούρων και η καλλιέργεια ούρων, που θα αποκαλύψουν ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να χορηγηθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.