Πρόσφατη έρευνα από το Brigham and Women’s Hospital (BWH) υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στις αυξημένες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε γυναίκες. Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως τα αποσμητικά, τα βερνίκια νυχιών, τα σαπούνια, τα σπρέι για τα μαλλιά και τα αρώματα. Υπάρχουν, επίσης, και σε προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά και τα παιχνίδια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στα ούρα 2.350 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους είχαν έως και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των φθαλικών ενώσεων και του διαβήτη», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Tamarra James-Todd και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε ότι οι ενώσεις αυτές βρίσκονται σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, αλλά και σε ορισμένα φάρμακα και ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τα υψηλότερα ποσοστά των ενώσεων στις γυναίκες με διαβήτη. Επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα».