Τα παιδιά που κάνουν σφραγίσματα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες όπως η διφαινόλη Α είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους, καθώς και συναισθηματικά προβλήματα, μερικά χρόνια αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίδραση είναι πολύ μικρή και η επικεφαλής ερευνήτρια Nancy Maserejian από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Νέας Αγγλίας στο Watertown της Μασαχουσέτης έσπευσε να τονίσει ότι η ομάδα της δεν μέτρησε συγκεκριμένα τη διαφυγή διφαινόλης Α ή άλλης χημικής ουσίες από τα σφραγίσματα.

Τι ακριβώς μέτρησαν, λοιπόν, οι επιστήμονες; Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από 534 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών που είχαν τερηδόνα και έκαναν σφραγίσματα. Σε μερικά από τα σφραγίσματα (άσπρου χρώματος) είχε χρησιμοποιηθεί διφαινόλη Α. Πρόκειται για μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών, στο εσωτερικό επίχρισμα των κονσερβών και σε άλλα είδη.

Πέρυσι μια έρευνα συνέδεσε την ενδομήτρια έκθεση στη συγκεκριμένη χημική ουσία με υπερκινητικότητα και νευρικότητα, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Στην παρούσα έρευνα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα παιδιά με πολλά σφραγίσματα που είχαν διφαινόλη Α, τα οποία είχαν γίνει αρκετά χρόνια πριν (π.χ. τέσσερα), είχαν συστηματικά χαμηλότερο σκορ κατά δύο έως έξι βαθμούς σε μια κλίμακα 100 πόντων αξιολόγησης της συμπεριφοράς τους, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν σφραγίσματα ή τα είχαν κάνει πρόσφατα.

Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς ήταν συχνά σε παιδιά που είχαν κάνει σφραγίσματα σε μασητικές επιφάνειες, γεγονός που υποστηρίζει την άποψη ότι μερικά σφραγίσματα μπορεί να «σπάσουν» με το μάσημα και να διαφύγουν οι χημικές τους ουσίες.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι όλες αυτές οι παρατηρήσεις είναι καθαρά υποθετικές και εξηγούν στους γονείς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τα σφραγίσματα των παιδιών. Επισημαίνουν δε ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες, καθώς και ότι το ιδανικό είναι τα παιδιά να προσέχουν τα δόντια τους, ώστε να μη χρειαστούν σφραγίσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics».