Πολλά νέα αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να έχουν υψηλό κόστος όσον αφορά την τοξικότητα και τις παρενέργειές τους, σύμφωνα με ανάλυση των μελετών που κατατέθηκαν για να δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (τον FDA).



Οι καναδοί ερευνητές στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Oncology», αναφέρουν ότι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα νεότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα ή τα φάρμακα στοχευμένης αντικαρκινικής θεραπείας μπορεί να έχουν «ασυνήθιστες» παρενέργειες, γι’ αυτό και θα πρέπει να συζητούν οτιδήποτε δεν τους φαίνεται σωστό με τον γιατρό τους.



Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μελέτες από 38 αντικαρκινικά φάρμακα που εγκρίθηκαν από τον FDA μεταξύ του 2000 και του 2010 και στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς που λάμβαναν τα νεότερα φάρμακα ήταν κατά 40% πιο πιθανό να πεθάνουν εξαιτίας των παρενεργειών σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία ή ένα placebo. Επίσης, είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια σειρά σοβαρών έως δυνητικά απειλητικών για τη ζωή παρενεργειών, π.χ. από βλάβες νεύρων έως καρδιακά προβλήματα.




Ωστόσο, σε λιγότερο από το 1% των ασθενών σημειώθηκε θάνατος εξαιτίας της λαμβανόμενης αγωγής. Επισημαίνεται επίσης ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε ασθενή.




Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η έγκριση ενός φαρμάκου από τον FDA γίνεται πάντοτε με γνώμονα ότι τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ασθενή θα είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.