Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει ότι η απόπειρά μας να κάνουμε μόνοι μας διάγνωση των συμπτωμάτων μας αποκλειστικά μέσω του… Dr Google, ίσως μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Είναι προφανές ότι ένας γιατρός είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει μια ακριβή διάγνωση συγκριτικά με τον μέσο χρήση του διαδικτύου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι χρήστες του διαδικτύου επηρεάζονται από τις πεποιθήσεις και τις προκαταλήψεις τους όταν καλούνται να διαγνώσουν τα συμπτώματά τους. Μάλιστα τα λάθη στη διάγνωση των δικών μας συμπτωμάτων συνήθως ανήκουν σε δυο ακραίες μεταξύ τους κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκει η υπερεκτίμηση του κινδύνου να νοσήσουμε και στη δεύτερη η υποτίμηση του κινδύνου να νοσήσουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ όταν καλούμαστε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο ασθένειας ενός τρίτου προσώπου, τότε κατά κανόνα υποτιμούμε τον κίνδυνο, ενώ όταν καλούμαστε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο να ασθενήσουμε εμείς κατά κανόνα υπερβάλλουμε. Τα ίδια συμπτώματα λόγου χάρη, που μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος ως δυσπεψία για ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να τα εκλάβει ως συμπτώματα εμφράγματος για τον ίδιο.

Επίσης, στη διάρκεια μιας επιδημίας – όπως π.χ., της πρόσφατης νέας γρίπης – , πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι έχουν μολυνθεί από όσους είχαν πραγματικά νοσήσει. Η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι εάν αναζητούμε ιατρική βοήθεια αποκλειστικά μέσω του internet μπορεί να πέσουμε θύματα των ίδιων των προκαταλήψεών μας, γιατί είμαστε πολύ «κακοί» στο να διαβάζουμε τα δικά μας συμπτώματα.