Στη μεγάλη οθόνη ο διάσημος ηπερήρωας έχει τη μοναδική ικανότητα να διαισθάνεται τον κίνδυνο και να αντιδρά εγκαίρως. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης όμως φαίνεται ότι και εμείς οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να είμαστε ηπερήρωες για να αναγνωρίσουμε μια απειλή. Σε σχετικά πειράματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε ακόμη και ασυνείδητα τον επερχόμενο κίνδυνο, χωρίς να έχουμε ανάγκη την «έκτη αίσθηση» του ανθρώπου – αράχνη.

Στη διάρκεια του πειράματος η απειλή είχε τη μορφή ελαφριού ηλεκτροσόκ που συνόδευε μια συγκεκριμένη εικόνα που προβάλλονταν στο οπτικό πεδίο των συμμετεχόντων. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε γρηγορότερα μια απειλή όταν εκτιθέμεθα ασυνείδητα σε αυτή. Από την άλλη μεριά, όταν η έκθεση είναι συνειδητή, αργούμε περισσότερο να μάθουμε να φοβόμαστε τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Φαίνεται δηλαδή, ότι όταν εμπλέκεται η συνείδηση και όχι το ένστικτο η μάθηση αργεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές παρότι αργεί, τελικά είναι πιο σταθερή.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα των μελετών τους θα φανούν ωφέλιμα σε ασθενείς με μετατραυματικό στρες και αγχώδεις διαταραχές. Ενδεχομένως δηλαδή, να μπορούν να διαμορφώσουν τεχνικές όπου οι ασθενείς θα εκτίθενται ασυνείδητα σε ό,τι φοβούνται και μέσω αυτού του μηχανισμού θα μαθαίνουν σταδιακά να μην το θεωρούν απειλή.