Αίγινα

7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ

Σε πείσμα των καιρών και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των συναυλιών, το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 31 Αυγούστου, με πολύ μουσική δωματίου, τη σύμπραξη Ελλήνων και ξένων μουσικών, αλλά και πολύ τραγούδι σε διάφορες εκφράσεις του (όπερα, έντεχνο, τζαζ), αφού η ποικιλία και η προσπάθεια ανάδειξης νέων ταλέντων παραμένει βασικό μέλημά του.
Info: Τηλ.: 6949-073.893. Site: www.aeginamusicfestival.gr. Ώρα έναρξης: 21:00. Γενική είσοδος: 12Ε, κάρτα για όλες τις συναυλίες: 70Ε. Προπώληση: ΑΙΑΚΕΙΟΝ, Αίγινα.
Ελευσίνα

Περιβάλλον & Κοινωνία

Εντυπωσιακές φωτογραφίες που σας ταξιδεύουν στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της Ελλάδας θα μπορέσετε να απολαύσετε όσοι επισκεφτείτε την έκθεση «Περιβάλλον και Κοινωνία», που οργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο της Εταιρίας, περιλαμβάνει όμως και έργα μαθητών, που συμμετέχουν στα 5 δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας (πλησίον Ι.Κ.Α.). Τηλ.: 210-55.37.302. Λειτουργία: Καθημερινά, 10:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00. Εκτός Δευτέρας & Δεκαπενταύγουστου. Διάρκεια: έως 26 Αυγούστου.
Ιθάκη

Η συναυλία των αγγέλων

Στις 9/8 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μετά την επιτυχία του νέου του CD«Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο» επισκέπτεται το νησί του Οδυσσέα στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδεία με το βάσκο τροβαδούρο, Tonino Carotone, πνευματικό τέκνο του Manu Chao. Μαζί τους ο πολυπράγμων «Άγαμος Θύτης» Δημήτρης Σταρόβας που συνδυάζει τη μουσική και τον ανατρεπτικό στίχο με τη σάτιρα και τον αυτοσαρκασμό. Την ανδροπαρέα ομορφαίνει η Ισπανίδα τραγουδίστρια Piluka, πρώην συνεργάτιδα των Amparanoia και παρτενέρ του Tonino Carotone.
Καρπενήσι

EnOresi Festival

Το Καρπενήσι φιλοξενεί για 2η χρονιά ένα φεστιβάλ με… ορεινό χαρακτήρα θα φιλοξενηθεί στον καταπράσινο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναδείξει το φυσικό πλούτο και τη μοναδική ομορφιά που κρύβουν οι ορεινές περιοχές της Ελλάδος και να προσκαλέσει τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής σε μία γιορτή!
Info: Γενική είσοδος: 12Ε (προπώληση), 15Ε (ταμείο), 30Ε (εισιτήριο 3ημέρου με δωρεάν camping). Προπώληση: Ticket House, Music Land, Alkyoni Travel. Online αγορά: www.ticketpro.gr, www.tickethouse.gr. Πρόγραμμα: 11/8 Πετρολούκας Χαλκιάς, 12/8 Γιάννης Κότσιρας, 13/8 Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη.
Μύκονος
Έκθεση κοσμημάτων στο νησί

Όσοι βρεθείτε στο κοσμοπολίτικο νησί των ανέμων μπορείτε να επισκεφτείτε πέρα από το Super Paradise και την έκθεση «THE 5th DIMENSION» της Χρύσα Δαμιανίδου. Πρόκειται για μία έκθεση με κοσμήματα εικαστικού περιεχομένου που θα διαρκέσει από τις 3 μέχρι τις 9 Αυγούστου.
Info: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Β΄, Καλογερά & Παναχράντου. Τηλ. 22890-27.190.
Ρέθυμνο

Μπάσης & Ασλανίδου

Ένας άξιος διάδοχος των μεγάλων λαϊκών φωνών, που έχει ερμηνεύσει αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια και μια δυναμική ερμηνεύτρια, που εντυπωσιάζει με την φωνή και τη σκηνική της παρουσία ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν ένα απρόβλεπτο και εκρηκτικό πρόγραμμα με σεβασμό στη μουσική. Το κτήμα Πάνακρον τους υποδέχεται στις 5 Αυγούστου.
Info: Κτήμα Πάνακρον, Αμάρι, Ρέθυμνο. Τηλ.: 28330-22.090. Θα ισχύσουν φοιτητικά και εισιτήρια ανέργων.
Σάμος
Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών

«Η μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα» είναι ο τίτλος του φετινού Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου που πραγματοποιείται 6 – 12 Αυγούστου. Μουσικά σύνολα από την Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και τις ΗΠΑ θα παρουσιάσουν έργα κλασικής και ρομαντικής μουσικής, καθώς και σύγχρονες συνθέσεις από τις πατρίδες των μουσικών. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών σε μια εμφάνιση που θα περιλαμβάνει αυτοσχεδιασμό ελληνικών λαϊκών τραγουδιών.
Info: www.samosfestival.com.
Σέρρες

Καλοκαίρι στο μουσείο

Μετρήστε τα αστέρια που πέφτουν, μάθετε από που προέρχονται, δείτε τι είναι οι μαύρες τρύπες και προσέξτε τους δεινόσαυρους που καραδοκούν. Αυτό το καλοκαίρι το Μουσείο Φυσικής ιστορίας του δήμου έχει ετοιμάσει μια σειρά προγραμμάτων όπου όλοι διασκεδάζουν και μαθαίνουν καινούρια πράγματα μέσα από εικόνες και βίντεο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
Info: Τηλ.: 23210-99.395, 6932-755.008. Διάρκεια: 2 ώρες. Site: www.serresforunesco.org. Προγράμματα: 1-15/ 8 Το αόρατο σύμπαν. Η Αστρονομία στη ζωή μας. 16-31/ 8 Στα ίχνη των δεινοσαύρων. Παλαιοντολογία, χλωρίδα και πανίδα του παρελθόντος, δεινόσαυροι.
Βιβλίο

Η κόκκινη βασίλισσα. Το σεξ και η εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης
Matt Ridley, εκδόσεις Κάτοπτρο, 29,82Ε

Είναι το σεξ ο καθοριστικός παράγοντας για την ανθρώπινη επιβίωση; Χρησιμοποιώντας το μύθο της Κόκκινης Βασίλισσας (που αναγκάζεται να τρέχει διαρκώς για να παραμένει στην ίδια θέση), ο συγγραφέας δίνει απαντήσεις για εκατοντάδες αινίγματα των ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων, του πολιτισμού και της εξέλιξής τους, όπως: Γιατί υπάρχουν δύο φύλα; Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ερμαφρόδιτοι; Μήπως το ανδρικό φύλο είναι περιττό; Γιατί τα ωάρια είναι μεγάλα και ακίνητα και τα σπερματοζωάρια μικρά και κινούμενα;

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.