Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες ήταν κάπως προχωρημένης ηλικίας όταν τα έφεραν στον κόσμο, ίσως να απολαμβάνουν ένα πλεονέκτημα. Φαίνεται ότι είναι «γενετικά προγραμματισμένα» να ζουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Northwestern που μελέτησαν το DNA 1779 νεαρών ενηλίκων.

Οι ερευνητές βασίζουν το συμπέρασμά τους στα τελομερή – πρόκειται για τις άκρες των χρωματοσωμάτων που έχουν παρομοιαστεί με την προστατευτική άκρη από τα κορδόνια των παπουτσιών, το μήκος των οποίων έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία. Παρότι μεγαλώνοντας τα τελομερή έχουν την τάση να κονταίνουν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στους μεγαλύτερους άνδρες τα τελομερή του σπέρματος μακραίνουν.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που κληροδοτούν στους απογόνους τους.

Επομένως, σύμφωνα με το συλλογισμό των επιστημόνων οι απόγονοί τους κληρονομούν ένα ατού μακροζωίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα συμπέρασμα που πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο με επόμενες έρευνες, καθώς και με τη μελέτη της κατάστασης της υγείας των παιδιών όσων έγιναν μπαμπάδες σε μεγάλη ηλικία (δεδομένου ότι το DNA του σπέρματος μπορεί να έχει μακρύτερα τελομερή, αλλά έχει και περισσότερες φθορές λόγω ηλικίας).