Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα (αποβολές, γεννήσεις μωρών χαμηλού βάρους ή με νοητικά προβλήματα). Ωστόσο, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών στην ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με δανούς ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα έως οχτώ ποτά την εβδομάδα δεν σχετίζεται με βλάβες στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών. Οι Δανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Aarhus εκτίμησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε 1600 εγκύους συνολικά. Ως χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ όρισαν τα 1-4 ποτά την εβδομάδα, μέση τα 5-8 ποτά και υψηλή τα εννιά ή περισσότερα.

Επίσης, εξέτασαν τα παιδιά σε ηλικία πέντε ετών όσον αφορά τη συγκέντρωση της προσοχής, το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον αυτοέλεγχο. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετιζόταν με σημαντική επίδραση στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών. Ωστόσο η κατανάλωση περισσότερων από εννιά ποτών την εβδομάδα σχετιζόταν με μειωμένη συγκέντρωση της προσοχής στα παιδιά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να πίνουν οι γυναίκες περισσότερο από το προβλεπόμενο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.