Ο Ε.Ο.Φ. ενημερώνει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές) τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3-dimethylamylamine), μετά από την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς που έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.
Σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), προϊόντα για αθλητές με την εμπορική ονομασία Hemo Rage και Jack3D περιέχουν την ουσία DMAA (1,3 dimethylamylamine). Τα προϊόντα αυτά παράγονται στις ΗΠΑ και διακινούνται μέσω Ολλανδίας και στην ελληνική αγορά, τόσο σε καταστήματα όσο και μέσω Διαδικτύου.
Ο Ε.Ο.Φ. έχει προχωρήσει σε έκδοση απόφασης ανάκλησης των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά, ζητώντας από τις εταιρείες που τα διακινούν να ενημερώσουν τους πελάτες τους και να τα αποσύρουν αμέσως από την κυκλοφορία.
Επισημαίνεται ότι, εκτός από τα παραπάνω, κυκλοφορεί διεθνώς μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων για αθλητές που περιέχουν την ουσία DMAA, η οποία ενδεχομένως να αναγράφεται στη συσκευασία και με άλλες ονομασίες (π.χ. 1,3-dimethyamylamine, methylhexanamine, dimethylpentylamine, floradrene, forthane, geranium extract, geranamine). Ορισμένα από αυτά είναι τα Hemodrene, Hemorush, Crack, Marrow Matters, Spriodex, Napalm, Lipo-6 Black (ο κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA).
Η διάθεσή τους γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω Διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για τον λόγο αυτόν, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν αμέσως τον Ε.Ο.Φ.


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: