Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας κατέληξε σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση που προκαλεί έκπληξη όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διατροφικές συνήθειες των υπέρβαρων παιδιών 9-17 ετών διαφέρουν από εκείνες των υπέρβαρων παιδιών κάτω των 9 ετών. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι τα παιδιά κάτω των 9 ετών με υπερβάλλον βάρος πράγματι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα συνομήλικά τους παιδιά φυσιολογικού βάρους.


Η εικόνα όμως αντιστρέφεται όσον αφορά τα υπέρβαρα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 9 ετών).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παχουλά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ουσιαστικά καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα συνομήλικά τους με φυσιολογικό βάρος. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν τα παχουλά παιδιά να παραμένουν με πλεονάζον βάρος χωρίς να τρώνε παραπάνω από τα συνομήλικα παιδιά με φυσιολογικό βάρος οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υπέρβαρα παιδιά τείνουν να παραμένουν υπέρβαρα καθώς μεγαλώνουν. Κατά μία έννοια, δηλαδή, η παχυσαρκία «ξεκινά» σε μικρότερη ηλικία και εξακολουθεί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.




Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα υπέρβαρα παιδιά έχουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ίσως αυτός (η καθιστική ζωή) να είναι τελικά ο λόγος που η παχυσαρκία τους επιμένει σε μεγαλύτερη ηλικία, παρότι δεν τρώνε περισσότερο από τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.




Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics».