Το τηγανητό κρέας -και ιδιαίτερα τα χάμπουργκερ- μπορεί να αυξήσει έως και κατά 40% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται καρκινογόνα χημικά που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου.



Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας ανέλυσαν στοιχεία από 2.000 άνδρες που συμμετείχαν σε μια έρευνα για τον καρκίνου του προστάτη. Περισσότεροι από τους μισούς είχαν διαγνωστεί με προχωρημένη μορφή της νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερες από μιάμιση μερίδες τηγανητού κρέατος την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν άνω των 2,5 μερίδων την εβδομάδα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 40% να έχουν καρκίνο του προστάτη προχωρημένης μορφής. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση κρέατος μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.




Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Carcinogenesis».