Ακόμη μια έρευνα που διευρύνει τις χρήσεις του botox -της βοτουλινικής τοξίνης- πέραν της εφαρμογής της κατά των ρυτίδων παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California υποστηρίζουν ότι οι ενέσεις botox μπορούν να ανακουφίσουν από τον χρόνιο πόνο στον αυχένα και τους ώμους. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, 118 ασθενείς με επίμονο πόνο πέραν των δύο μηνών στην περιοχή του αυχένα και των ώμων έλαβαν είτε ενέσεις botox είτε εικονικές ενέσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έκαναν ενέσεις botox είχαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα του πόνου σε σχέση με εκείνους που έκαναν εικονικές ενέσεις. Επίσης, παρουσίασαν μείωση τόσο στην ένταση όσο και στη συχνότητα των πονοκεφάλων. Επιπλέον, ανέφεραν βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους, καθώς και στη συνολική τους δραστηριότητα και στον ύπνο.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να τεκμηριωθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή του botox, οι ερευνητές εικάζουν ότι το botox θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν οι υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν φανεί αναποτελεσματικές.