Η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς και η επανάληψη αυτού του μοτίβου σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο αντίστοιχες με εκείνες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ενός αλκοολικού. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο μέσα σε λίγους μήνες και να μετατρέψει τους κοινωνικούς πότες σε αλκοολικούς, προειδοποιούν οι ερευνητές. Από την άλλη μεριά, η καθημερινή κατανάλωση μικρότερων δόσεων αλκοόλ είναι πιο ασφαλής για την υγεία.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Scripps Research Institute της Καλιφόρνιας εκθέτοντας ποντίκια σε υψηλές δόσεις αλκοόλ τρεις φορές την εβδομάδα. Διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που έπιναν μεγάλες δόσεις αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα (έξι εβδομάδες) τελικά κατανάλωναν πολύ περισσότερο αλκοόλ συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν σταθερή ποσότητα την ημέρα. Επίσης, μέσα σε λίγους μήνες τα πειραματόζωα που έπιναν πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα έδειχναν σημάδια έκπτωσης των εγκεφαλικών τους λειτουργιών παρόμοια με εκείνα των αλκοολικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» και αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η τάση του binge drinking, δηλαδή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα, που είναι διαδεδομένη μεταξύ πολλών νέων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.