Όσο περισσότερο φόβο έχουμε τόσο χειρότερη εκτίμηση κάνουμε όσον αφορά το χώρο και τις αποστάσεις των αντικειμένων. Για την ακρίβεια όταν ο φόβος π.χ., για το φίδι ή την αράχνη που έρχεται προς το μέρος μας είναι μεγάλος, τείνουμε να θεωρούμε πολύ μικρότερη από όσο πραγματικά είναι την απόσταση που μας χωρίζει από αυτό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε ένα πείραμα όπου μέσω μιας οθόνης έβλεπαν να τους πλησιάζουν είτε ανώδυνα πλάσματα π.χ., μια πεταλούδα ή ένα κουνέλι, είτε πιο επικίνδυνα όπως π.χ., μια αράχνη ή ένα φίδι. Παράλληλα ,ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν το χρόνο της πρόσκρουσης με το εκάστοτε αντικείμενο.
Διαπίστωσαν ότι η εκτίμηση της απόστασης που χώριζε τους συμμετέχοντες από το εκάστοτε αντικείμενο ήταν πολύ μικρότερη της πραγματικής όταν το φοβούνταν. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το συναίσθημα και η αντίληψη του χώρου είναι αλληλένδετα στο μυαλό μας. Ο φόβος μπορεί να αλλοιώσει βασικές δομές της αντίληψής μας για τον κόσμο γύρω μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η διαπίστωση μπορεί να χρησιμεύσει στην κατανόηση των φοβιών και στην καλύτερη αντιμετώπισή τους.
Ο φόβος αλλοιώνει την αντίληψη του χώρου
Όσο περισσότερο φόβο έχουμε τόσο χειρότερη εκτίμηση κάνουμε όσον αφορά το χώρο και τις αποστάσεις των αντικειμένων.