Πρόσφατα ανεβάσαμε στο site μας την είδηση για τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία όσον αφορά το αν είναι ηθικά αποδεκτό να επιτραπεί σε ένα ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση με «τρεις γονείς» προκειμένου να αποφευχθεί η γέννηση μωρών με ανίατες γενετικές ασθένειες. Η Μεγάλη Βρετανία μαζί με τις Η.Π.Α. ήδη πρωτοπορούν όσον αφορά την έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα όσον αφορά σχετική έρευνα αμερικανών επιστημόνων τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Οι αμερικανικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε έμβρυα ανθρώπων καθώς και μακάκων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ανθρώπινα έμβρυα αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο έως το στάδιο της βλαστοκύστης (πέντε ημερών) και ο ρυθμός της ανάπτυξής τους ήταν αντίστοιχος εκείνου των εμβρύων που αναπτύσσονται με την κλασική τεχνική της εξωσωματικής. Όσον αφορά τους μακάκους με τρεις γονείς, όσοι γεννήθηκαν με τη νέα τεχνική –οι οποίοι τώρα είναι τριών ετών – είναι σε καλή κατάσταση.

Οι υπό μελέτη «τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τρεις γονείς» – τη μητέρα, τον πατέρα και μία ακόμη γυναίκα δότρια υγιούς γενετικού υλικού – σχεδιάζονται με σκοπό να βοηθήσουν τις οικογένειες με κληρονομούμενα γενετικά νοσήματα να μην τα μεταδώσουν στα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο. Ειδικότερα ο στόχος είναι να αποφευχθεί η μεταφορά ελαττωματικού μιτοχρονδριακού DNA από τη μητέρα στο έμβρυο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εφαρμόζοντας τεχνικές εξωσωματικής με δύο ωάρια θα μπορούσαν να αποτρέψουν τυχόν σφάλματα στο DNA του εμβρύου.

Πάντως οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πολύ νωρίς για την εφαρμογή της μεθόδου στην κλινική πράξη, κάτι το οποίο ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτό θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον επιτραπεί η γέννηση μωρών με DNA από τρεις γονείς.