Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα και τεκμηριωμένα επιστημονικά. Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι: «Κατανοώντας το παρελθόν και σχεδιάζοντας το μέλλον – Εορτασμός των 10 χρόνων της διεθνούς στρατηγικής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και της UNICEF για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών».

Η διεθνής στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF εστιάζει στην ικανοποίηση της ανάγκης για άριστες πρακτικές σχετικά με την σίτιση των βρεφών ώστε να μειωθεί ο υποσιτισμός και η φτώχεια και κάνει έκκληση για ανάπτυξη ολοκληρωμένων εθνικών πρακτικών αναφορικά με την βρεφική και παιδική σίτιση. Παρέχει καθοδήγηση για το πως να προστατευτεί, να προωθηθεί και να υποστηριχθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, και να συνεχίζεται ο θηλασμός για δυο και πλέον χρόνια με επαρκείς, κατάλληλες και εγχώριες συμπληρωματικές τροφές ξεκινώντας σταδιακά από την ηλικία των έξι μηνών.

Σύμφωνα με την παγκόσμια αναφορά για τα παιδιά της UNICEF για το 2011-136,7 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν παγκοσμίως και μόνο 32,6% από αυτά θήλασαν αποκλειστικά στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.