Τα λιπαρά δρουν επιβαρυντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και μακροπρόθεσμα σχετίζονται με την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες και την πρόκληση αρτηριοσκλήρυνσης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά ωστόσο θέλησαν να διαπιστώσουν την άμεση επίδραση ενός και μόνο λιπαρού γεύματος στα αγγεία μας.

Η ομάδα του ερευνητή Dr Todd Anderson ζήτησε από μια ομάδα υγιών, μη καπνιστών φοιτητών να ξεκινήσουν την ημέρα τους είτε χωρίς πρωινό, είτε έχοντας φάει δυο σάντουιτς με μπέικον του εμπορίου χάρη στα οποία προσέλαβαν 900 θερμίδες συνολικά, καθώς και 50 γρ. λίπους.

Ο δείκτης βάσει του οποίου οι ερευνητές εκτίμησαν την επίδραση του πρωινού γεύματος ήταν η μέτρηση της ταχύτητας μικροκυκλοφορίας του αίματος στο μπράτσο των συμμετεχόντων – οι υψηλές τιμές της οποίας σημαίνουν ότι τα μικρά αγγεία του μπράτσου διαστέλλονται ικανοποιητικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δυο ώρες μετά το λιπαρό πρωινό ο εν λόγω δείκτης είχε μειωθεί κατά 15% έως 20%.

Αν και η επίδραση ενός μεμονωμένου γεύματος δεν επαρκεί για τη εξαγωγή συμπερασμάτων εντούτοις η έρευνα δείχνει ότι ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερό – και πολύ πιο γρήγορα – από όσο πιστεύουμε.