Μουσική

Τζιχάν Τούρκογλου & Περικλής Παπαπετρόπουλος

Οι δύο δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Τζιχάν Τούρκογλου από την Τουρκία και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος από την Ελλάδα, συναντιούνται στην σκηνή του πολυχώρου «διέλευσις». Στη βραδιά αυτή θα παίξουν επιλεγμένα παραδοσιακά μουσικά κομμάτια και από τις δύο χώρες, οι δύο μουσικοί πολιτισμοί θα συναντηθούν μέσα από την ιδιαίτερη ικανότητα των συντελεστών αυτών με μουσική με φυσικό ήχο, χωρίς μικρόφωνα και ενισχυτές.
Που: Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη. Τηλ.: 210-86.13.739. Site: www.dieleusis.gr. Πότε: Παρασκευή 2/11 (στις 22:00). Είσοδος: 10Ε.

Ταξίδι στο διάστημα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Το έργο του Γκούσταβ Χολστ «Οι πλανήτες» θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και βιολονίστα Νίκου Χαλιάσα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα μουσικά μέρη του έργου, που θα παρουσιασθεί ολόκληρο (εκτός από ένα μικρό απόσπασμα με γυναικεία χορωδία), θα πλαισιωθούν από την αφήγηση του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη και την ταυτόχρονη προβολή βίντεο σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παναγιώτη Δ. Σιμόπουλου.
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλ.: 210-72.82.333. Site: www.megaron.gr. Πότε: Κυριακή 4/11 (στις 11:30). Είσοδος: 14Ε, 8Ε.
Μορφωτικές εκδηλώσεις

Λειτουργικά τρόφιμα

Ο κύκλος των ομιλιών Κοινωνία και Υγεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών συνεχίζεται για 10η χρονιά. Σειρά έχουν οι ομιλίες: «Θετικά χαρακτηριστικά λειτουργικών τροφίμων: το παράδειγμα των ω- λιπαρών» με τον Αντώνη Ζαμπέλα, Καθηγητή στο Γ.Π.Α., Τμ. Επιστήμης & Tεχνολογίας Τροφίμων, Διευθυντή στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου και «Λειτουργικά τρόφιμα: πόση επιστήμη και τεχνολογία περιέχουν;» με τον Άρη Ξενάκη, Διευθυντή Ερευνών, ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ.
Που: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ.: 210-72.73.501 & 516. Site: www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html. Πότε: Τρίτη 6/11 (στις 19.30). Είσοδος Ελεύθερη. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης
Εικαστικά

Φοριέται η Κινηματογραφική Τέχνη;

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί 30 εικαστικούς δημιουργούς του WhiteBox, που συναντούν τις εμβληματικές μορφές του Μιχάλη Κακογιάννη. Αντλώντας έμπνευση από μοναδικές γυναίκες, όπως η Ηλέκτρα, η Στέλλα, η Ιφιγένεια, η Μαρίνα, το Κορίτσι με τα Μαύρα και η Μίνα από το Κυριακάτικο Ξύπνημα, αλλά και τον Αλέξη Ζορμπά, 30 Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν χειροποίητα, περίτεχνα κοσμήματα, σοφιστικέ ρούχα και εκθέτουν τις χρηστικές δημιουργίες.
Που: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.: 210-34.18.550. Site: www.mcf.gr. Πότε: έως Πέμπτη 15/11 (18:00 – 22:00). Είσοδος ελεύθερη.
Παιδί

Προσφορά για την πρώτη Κυριακή

Ένας μικροκαμωμένος κόκορας ζει σε ένα φτωχικό σπίτι μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο, μια τσιγκούνα γριά και μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς. Δυστυχώς, ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και παρά τη διαφωνία του γέρου, η γριά επιμένει να τον διώξουν. Έτσι, ο μισοκοκοράκος βρίσκεται στο δρόμο, αλλά καθώς περπατά βρίσκει ένα φλουρί. Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής και έτσι αρχίζει η περιπέτεια του. Απολαύστε την παράσταση, πληρώντας ένα εισιτήριο για δύο άτομα την πρώτη Κυριακή (απαραίτητη η κράτηση θέσης).
Που: «Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή. Τηλ.: 210-52.22.181. Site: www.mairivi.gr. Πότε: 4, 11, 18, 25/11 (στις 12.00).
Θεσσαλονίκη

Η ταινία «Παράνομος Έρωτας»

Ταξιδέψτε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και παρακολουθήστε την υποψηφιότητα της Αργεντινής για τα Όσκαρ του 2013, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών και στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Σχεδιασμένη για να τονίσει την πραγματική διάσταση της δικτατορίας της Αργεντινής, στη δεκαετία του 70’, η ταινία αποτελεί μια ιστορία αγάπης πιο αληθινή κι από την ίδια τη ζωή. Μια τολμηρή απόδοση της καθημερινής αλήθειας, η οποία μας μεταφέρει σε έναν κόσμο τόσο τρομακτικά ρεαλιστικό όσο τα άμεσα αποτελέσματα ενός απολυταρχικού καθεστώτος.
Προβολές: Σάββατο 3/11 (στις 15.00), αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» & Σάββατο 10/11 (στις 22.00), αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.