Τα πλάσματα του βυθού, όπως οι μέδουσες, ενέπνευσαν τους ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital να δημιουργήσουν μια πρωτοποριακή μικρή συσκευή που μια μέρα ενδεχομένως να χρησιμεύσει στην ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά και άλλων μορίων από ιούς και βακτήρια.
Η έρευνα, που αναμένεται να δημοσιευτεί online στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», είναι ένα μικροτσίπ σχεδιασμένο με βάση τα μακριά πλοκάμια της μέδουσας, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει, να εντοπίσει και να πιάσει συγκεκριμένα μόρια.
Στην έρευνά τους οι ειδικοί δοκίμασαν το μικροτσίπ με βάση την ικανότητά του να ανιχνεύει πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αφθονία στα καρκινικά κύτταρα σε δείγμα αίματος.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι εκτός των καρκίνων που ανιχνεύονται στο αίμα η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει και κύτταρα που προέρχονται από μεμονωμένους όγκους και «ταξιδεύουν» στην κυκλοφορία του αίματος.
Συσκευή «μέδουσα» ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα
Τα πλάσματα του βυθού, όπως οι μέδουσες, ενέπνευσαν τους ερευνητές να δημιουργήσουν μια πρωτοποριακή συσκευή που μια μέρα ενδεχομένως να χρησιμεύσει στην ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά και άλλων μορίων από ιούς και βακτήρια.