Δωρεάν προσκλήσεις

Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις της έκθεσης «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για το Σάββατο 24 Νοεμβρίου.

Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook Vita.gr και κάντε like στο post της έκθεσης! Ημερομηνία λήξης διαγωνισμού: Τετάρτη 21 Νοεμβρίου Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μας στο facebook

«Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική»

Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική; Πώς επηρεάζουν οι θερμοκρασίες του εδάφους την ανθρώπινη συμπεριφορά; Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να επιζήσει εκεί; Μία έκθεση σχεδιασμένη για να προσφέρει στους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να γίνουν «ειδικοί» στην Ανταρκτική, στο πιο κρύο, άγριο και απομακρυσμένο μέρος της γης. Στις ενότητές της ο επισκέπτης ανακαλύπτει την καθημερινή ζωή στην Ανταρκτική: έναν καταυλισμό, διαδραστικά μοντέλα, οπτικοακουστικό υλικό, εργαστήρια, απολιθώματα, επιστημονικά εργαλεία, ρούχα, εξοπλισμό και αντιμετωπίζει προκλήσεις, για να δει αν μπορεί να αντέξει σε αυτή την παγωμένη περιοχή.
Που: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Kτίριο 1, Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ.: 212-25.40.000. Site: http://antarctica.hellenic-cosmos.gr. Πότε: 20/10- 02/2013, Δευτέρα – Πέμπτη (9.00-13.30), Παρασκευή (9.00-20.00), Σάββατο (11.00-16.00), Κυριακή (10.00-18.00).
Εκδηλώσεις

Tiki RETRO Market Vol.8

Το αγαπημένο cocktail bar της πόλης σας προσκαλεί στο 8o Retro Market του, για να χαζέψετε και να διαλέξετε ανάμεσα σε πρωτότυπα χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ, vintage και used ρούχα, δίσκους, μικροέπιπλα και αξεσουάρ για το σπίτι. Επίσης, μπορείτε να αφεθείτε στα χέρια της Dazzlin Gal και να φύγετε με μια υπέροχη 50s κουπ ή να χορτάσετε με τις υπέροχες backing pies της KISS Lorraine Η μουσική επένδυση της μέρας θα ανήκει στους Ace Moreno, Mississippi Outlaw και Paranormale, που θα μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές!
Που: TIKI ATHENS, Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη (Μετρό Ακρόπολη). Τηλ.: 210-92.36.908. Πότε: Κυριακή 18/11 (13.00-23.00).
Θέατρο

«Βρώμικες ιστορίες»

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου (στις 22.00) θα πραγματοποιηθεί η avant premiere της παράστασης «Βρώμικες ιστορίες» του Τσαρλς Μπουκόβσκι, με είσοδο ελεύθερη για τους φοιτητές και τους σπουδαστές με την επίδειξη της φοιτητικής ή σπουδαστικής τους ταυτότητας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η προκράτηση θέσεων ξεκινάει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.
Που: Θέατρο «Άλμα», Αγ. Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15 –17. Τηλ.: 210-5220100. Παραστάσεις: Δευτέρα, 21.15 & Τρίτη, 21.15. Εισιτήρια: 15Ε, 10Ε (φοιτητικό, νεανικό).
Συζήτηση

Ενέργεια και Κτήρια: λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του έτους 2012 από τον ΟΗΕ ως «Διεθνές Έτος Βιώσιμης Ενέργειας για όλους», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, διοργανώνουν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου ειδική εκδήλωση με τίτλο Ενέργεια και Κτήρια: λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Με τη σκέψη ότι στην Αθήνα υπάρχει αυξημένη ζήτηση ενέργειας, λόγω της κλιματικής υπερθέρμανσης και της ανεξέλεγκτης δόμησης, Έλληνες και Γάλλοι ειδικοί θα παρουσιάσουν την ποικιλία των τεχνολογικών λύσεων και μέτρων δημόσιας πολιτικής που εφαρμόζονται στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας, σε όλους εκείνους που προβληματίζονται για την ποιότητα ζωής στο αστικό μας περιβάλλον και αναζητούν λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Που: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11). Τηλ.: 210-94.69.600. Site: www.eugenfound.edu.gr. Πότε: Τρίτη 20/11 (στις 19.00). Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Εργαστήρια

Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ σας παρουσιάζει το βιωματικό εργαστήριο με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό «Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση». Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, γονείς, θεραπευτές, ψυχολόγους αλλά και σε όλους όσους λατρεύουν τους μύθους και τα παραμύθια.
Που: Πολιτιστικό στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29, Πλ. Αμερικής. Τηλ.: 210-86.53.960 (εσωτ. 109). Δηλώσεις συμμετοχής: 6945-155.340, e-mail: info@storytelling.gr. Πότε: Μια Κυριακή το μήνα (10.00-15.00). Επόμενο εργαστήριο: Κυριακή 25/11. Το εργαστήρι έχει κόστος συμμετοχής.
Θεσσαλονίκη

Το Οpen House ήρθε και στην Ελλάδα και ανοίγει πρώτα τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στις πόλεις που συμμετέχουν παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Ιερουσαλήμ, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα.
Πότε: 23, 24 & 25 Νοεμβρίου. Περισσότερα στο www.openhousethessaloniki.gr.
Βιβλίο

JAMIE’s 15λεπτα Γεύματα
Jamie Oliver (Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου), εκδόσεις διόπτρα, 29,50Ε

Ο Jamie Oliver κερδίζει πάλι τις εντυπώσεις με ένα βιβλίο αφιερωμένο σε εκείνους που έχουν περιορισμένο χρόνο (οικογένειες, φοιτητές, επαγγελματίες) και ψάχνουν μια εύκολη, γρήγορη και ταυτόχρονα γευστική συνταγή. Όπως λέει ο ίδιος «η δημιουργία αυτών των συνταγών ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, και φρόντισα να είναι μεθοδικές, έξυπνες και διασκεδαστικές, μια ιδανική ευκαιρία για κοινωνικές επαφές, και φτιαγμένες με όμορφα υλικά και θα σας καταπλήξουν με τις σπουδαίες γεύσεις τους. Πιθανότατα δεν θα ξαναγράψω άλλο τέτοιο βιβλίο μαγειρικής στη ζωή μου, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το βιβλίο αυτό θα γίνει κλασικό και θα σας εφοδιάσει με τις ικανότητες που χρειάζεστε ώστε να μπορείτε να δημιουργείτε υπέροχα φαγητά με εκπληκτική ταχύτητα.

Μη φοβάσαι να φοβηθείς
Νίκος Κουτρούμπας, εκδόσεις Μίνωας, 14Ε

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση, σε πρώτο ενικό, για μια περίοδο από την παιδική ηλικία του Έκτορα, που τον σημάδεψε και καθόρισε την πορεία του. Η μάχη με τους φόβους του αποδεικνύει ότι η πιο σημαντική μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μοναδική αχτίδα φωτός στη μοναξιά των παιδικών χρόνων του Έκτορα είναι ο παππούς του, που τον βοηθάει να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής του. Με όπλο την αγάπη του παλεύει και κερδίζει την ελευθερία του από τα δεσμά του φανταστικού σύμπαντος όπου βρίσκεται παγιδευμένος.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.